Padlizsánkrém

Összetevők:
1 nagy padlizsán
3 evőkanál Tahini
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj, plusz még egy kevés a díszítéshez
1 gerezd hámozott fokhagyma
1/2 teáskanál füstölt paprika
Só, fekete bors, koriander ízlés szerint
A tálaláshoz: ropogós gabona szeletek
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt hőlégkeverésnél 180°C-ra, anélkül 200°C-ra. A padlizsánt hosszában kettévágjuk. Helyezzük a vágott oldalt egy tepsibe, és tegyük a sütőbe 30 percre, amíg a padlizsán kicsit összeesik. Hagyjuk kihűlni.
2. Válasszuk le a padlizsán húsát a héjáról, és helyezzük a Cuisinart mini robotgépbe. Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, a fokhagymát, a füstölt paprikát, és ízesítsük sóval és borssal. Füst ízű sót is használhatunk.
4. Addig keverjük, amíg sima állagú masszát nem kapunk. Szükség esetén a tál széléről kaparjuk le a felrakódott darabokat. Kóstoljuk meg és állítsuk be a végleges ízt a paprika, só, bors, citrom segítségével.
5. Kb. egy órán át hagyjuk hűlni, majd öntsünk egy tálba, locsoljuk meg olívaolajjal, és végül szórjuk meg apróra vágott korianderrel.
Ropogós keksszel, gabonaszelettel vagy kétszersülttel tálaljuk.